Odpowiedz do: Manjaro – Linux dla mas
Główna › Forum telekomunikacyjne › Linux › Manjaro – Linux dla mas › Odpowiedz do: Manjaro – Linux dla mas
Moje potrzeby są nieco inne niż potrzeby osób początkujących, gdyż z Linuxa też korzystam od dłuższego czasu, jednak staram się zawsze patrzeć z punktu użytkownika całkiem początkującego, tzn, takiego, który dopiero chciałby zmierzyć się z Linuxem 🙂 Do takich właśnie osób staram się dotrzeć ze stroną 🙂
Masz może screeny takiego menadżera pakietów? Zainstalowałeś może u siebie?
Ja od dość dawna staram się wybrać dystrybucję najlepszą dla mocno początkujących użytkowników, póki co za taką uważam/uważałem Mint, ale wciąż szukam, stąd też moje pytania 🙂 Bo początkujący terminala bardzo się boją. Stąd też tylko konsolowe wersje takich rzeczy, jak menadżer oprogramowania, menadżer aktualizacji, itp, mocno odstraszają 😉
Generalnie dla początkujących (a z takimi osobami styczność mam częstą) najważniejsze rzeczy, to:
- łatwość instalacji
- łatwość aktualizacji systemu
- łatwość kompletnego spolszczenia
- łatwość instalacji programów (i usuwania), koniecznie graficzna
- spora dostępność programów i wtyczek (zwłaszcza standardowe rzeczy jak Flash i Java)
To taka podstawa dla początkującego, który z czasem powoli będzie poznawał kolejne sekrety systemu 🙂
Dzięki 🙂
- Ta odpowiedź została zmodyfikowana 11 years, 1 month temu przez
JacekK.
e-mail: jacek(@)mvno-gsm.pl